mega888 Събития

Групови сесии с гонг и тибетски купи

Следващата гонг медитация ще се състои на 8 април (вторник) от 19:15 ч.

За повече инфорамция: 0876 809 609 и 0887 681 862.

Залата е оборудване с постелки и всички необходими удобства. Препоръчваме да си носите удобно облекло за релаксация. Можете да си донесете и вода или кристали, които да заредите с вибрациите от свещените инструменти.

Очакваме ви!

 

 

Описание на гонг медитациите и тяхното въздействие

* Никой ум не може да устои на доброто изпълнение на гонг.(Йоги Баджан)

Сесиите с гонг и тибетски купи имат за цел енергийно пречистване и хармонизация, освобождаване от стреса и напрежението, дълбока релаксация и медитация. Ако искате да се отпуснете и премахнете стреса и напрежението, ако искате да изчистите ума си от натрапчивите мисли и да се освободите от негативните емоции или просто да се хармонизирате енергийно и да медитирате на лечебните звуци на тези древни инструменти, тогава тези сесии са за вас!

Груповите сесии дават възможност на слушателя да се наслади и изпита т.нар. „гонг баня“. Тя представлява безводна звукова баня, при което гонгът ни обгръща и облива със своя звук и фини вибрации. Къпейки ни във вълни от красиви, неподвластни на времето вибрации, гонг банята наподобява мини-ваканция – мощните вибрации на гонга ни пренасят на друго ниво на съществуване и на място, където изцелението се случва естествено и стресът и напрежението от ежедневието биват нежно отмити.

При гонг банята слушателят ляга на пода върху мека постелка, с удобни дрехи и топла завивка, за да се постигне пълен комфорт на преживяването. Гонг банята се изпълнява в спокойна и приятна среда, като например на поляна сред природата или на тихо и проветрено място с мека светлина. Сесиите продължават около час, през който звукът на гонга може да се изменя по ритъм и интензитет. Така според личното възприятие гонг банята може да бъде музикално преживяване, релаксация или по-дълбоко преживяване на медитация, терапия и себеизцеление.

Освен гонгове в груповите сесии се използват и тибетски купи, индийски хармониум и други съпътстващи звуколечебни инструменти, както и обертоново пеене с мантри.

 

За гонга и звуколечението

Лечението със звук (sound healing – звуколечение, звукотерапия) се е практикувало още в дълбока древност. С навлизането на съвременната алопатична медицина то е загубило част от своя блясък. Днес обаче, с осъзнаването на лечебната сила на тази терапия, тя отново става популярна, а някои дори я считат за медицина на бъдещето, известна още в древните текстове на Нада йога.

Сред свещените инструменти, използвани при лечението със звук, гонгът е най-силно резониращият. Той е бил използван от шаманите отпреди 4 000 г. пр.н.е. заради неговата необикновена трансформираща сила. Изначалният звук Ом на гонга влиза в тялото, масажира всяка клетка, регулира мозъчните вълни и ни отвежда в състояние на съзнателен сън. Когато ни отнася в сънното ни тяло, той ни освобождава от ограниченията на тримерния свят; позволява ни да живеем себе си извън границите на физическото тяло. Изчезва чувството за време и пространство и придобиваме усещането за екстаз. Умът преминава в състояние на алфа, тета или делта мозъчни вълни и се ускоряват процесите на възстановяване на ДНК. В медитативното състояние на ясен сън се засилват процесите на обновление и подмладяване. Личното его става неутрално. Създава се състояние на съвършена хармония между тяло, емоции, ум и душа. Тази изключителна сила се проявява, защото звуците, издавани от гонга, резонират непрекъснато, създавайки нови и нови тонове.

Гонгът също се използва в помощ на деца с проблеми в развитието и деца аутисти. Звукът на гонга бързо и дълбоко трансформира всеки вид психофизически блокажи, отвежда ни до нивото на съзнание отвъд тялото, отваря ни за екстаза на единството и за пълнотата на жизнената енергия, подсилва интуицията и ни освобождава от страха от смъртта.

Според древните писания Гаутама Буда, преди да напусне тялото си, изпратил своите ученици в източните страни, за да напишат на всеки гонг „Tai Loi“ – „щастието дойде“, провъзгласявайки с тези думи връщането на щастието на земята, одухотворяването на материята и предстоящото завръщане на Буда. Според легендата Майтрея, или Буда на състраданието, ще се завърне чрез „песента на гонга“.

Гонгът и тибетските купи са само част от множеството древни и свещени инструменти, използвани при лечението със звук. Други такива инструменти са индианската флейта, хималайските пеещи купи, камертоните, африканските барабани, звънчетата от Бирма, храмовите камбани, раковините, шрути боксa. Използват се също обертоново пеене и мантри.

 

Какво представлява гонг банята?

Гонг банята представлява безводна звукова баня, при което гонгът ни обгръща и облива със своя звук и вибрации. Къпейки ни във вълни от красиви, неподвластни на времето вибрации, гонг банята наподобява мини-ваканция – мощните вибрации на гонга ни пренасят на друго ниво на съществуване и на място, където изцелението се случва естествено и стресът и напрежението от ежедневието биват нежно отмити.

При гонг банята слушателят ляга на пода върху мека постелка, с удобни дрехи и топла завивка, за да се постигне пълен комфорт на преживяването. Гонг банята се изпълнява в спокойна и приятна среда, като например на поляна сред природата или на тихо и добре проветрено място с мека светлина. Сесиите продължават около час, през който звукът на гонга може да се изменя по ритъм и интензитет. Така слушателят изпада в дълбока релаксация, потапяйки се в холистичните звуци на гонга.

Гонгът произвежда цял спектър от хармонично разпределени тонове (обертонове), които пораждат положителна промяна на всички нива в слушателя. Изначалният звук Ом на гонга влиза в тялото, масажира всяка клетка, регулира мозъчните вълни и ни отвежда в състояние на съзнателен сън. Когато ни отнася в сънното ни тяло, той ни освобождава от ограниченията на тримерния свят; позволява ни да живеем себе си извън границите на физическото тяло. Изчезва чувството за време и пространство и изпитваме усещане за екстаз. Умът преминава в състояние на алфа, тета или делта мозъчни вълни и се ускоряват процесите на възстановяване на ДНК. В медитативното състояние на ясен сън се ускоряват процесите на обновление и подмладяване. Личното его става неутрално. Създава се състояние на съвършена хармония между тяло, емоции, ум и душа. Тази изключителна сила се проявява, защото звуците, издавани от гонга, резонират непрекъснато, създавайки нови и нови тонове.

Интересен факт е, че във въздействието на гонга няма нищо предварително зададено; всичко, което се случва по време на гонг банята, е просто това, което трябва да се случи, и на никого не му се дава да изпитва неудобство или неразположение извън способностите му да ги преодолее. Всеки е призован да се чувства съвършено и напълно свободно, докато гонгът чрез своя вроден космически разум локализира във всеки един от нас елементите на дисхармония, които винаги ни държат приковани и стегнати. С едно артистично докосване гонгът изчетква чрез своите вибрации всеки натрупан баласт. По този начин се случва само онова, което е добро за нас, съобразено с уникалността на всеки един от нас.

Ето какво казва великият Гонг Майстор на нашето съвремие, Дон Конро, за въздействието на гонга: „Там, където Алфа/първичната музика и Омега/космическата музика се срещат, е мястото, което наричаме „полето на гонга“ на цялостния звук и пълнотата на тона. Това е вибрационно място, където вълни от тонове се събират ведно със своя нежен натиск и се издигат като гребен на океански вълни. Това звуково поле се счита за акустична матрица или вихър от лечебни тонове, който може да предизвика дематериализация на логическия ум и да постави слушателя в състояние на безвремие. Това се има предвид под т.нар. „дълбоко изцеляваща гонг баня“.

Тук, в океанските води на гонговия тон, се намира квантовото поле на съзнанието, където и едва доловимото намерение може да се потопи в хаоса на чистия потенциал и когато се събудим, сме с подсилено чувство за цел на душата и творческа свобода на избора, готови да се върнем в материалния (външен) свят обновени, изпълнени с енергия и мир. Гонг банята може да се оприличи на мини ваканция, при което ставаме едновременно мехурчето и морето. На умствен план ние изчезваме и се появяваме отново, и когато се появим, усещането е като за ново начало; едно свежо място на самоизцеление и себеразкриване.“

 

Свами Шивананда за звука

Ето какво казва духовният учител Свами Шивананда за звука: „Звукът е първото проявление на Абсолюта. Ние не знаем нищо за същността на Абсолюта освен това, че Той Е, и това как е възникнало Творението. Всички предишни текстове са се опитвали да ни кажат всичко за Творението, как е възникнало от Абсолюта, за времето, когато Браман е бил едно и недуален, и е породил вибрация, от която възникнал звук и този звук бил Ом, в който се намират всички останали проявления.

Свръхзареден с трансцеденталната сила на душата, звукът е единният мощен принцип в цялото творение, който въздейства всеобхватно и държи под свой контрол всички останали проявления. Браман, или вселената, е неразбираем в своя трансцендентален аспект. Най-близо до него можем да стигнем единствено чрез звука; можем да наречем звука „парам брама“, т.е. най-високото ниво на вселената.“

Отпечатай
Изпрати на приятел
Попитай ни
Моля, изчакайте!

Изпрати на приятел

Вашето име *
Вашият email *
Email на получателя *
Лично съобщение
  Задължителни полета *
 
Моля, изчакайте!

Попитай ни

Вашето име *
Вашият email *
Относно *
Попитай *
  Задължителни полета
 *