Процесът на просветление

Поздрави, любими наши! Ние сме Висшият Аз на Сал заедно с Основателите.

Думата „просветление“ може да означава множество различни неща и често се отнася  до многобройните състояния на съзнанието. Разбира се, буквалният смисъл на думата е да сте изпълнени със Светлина, което несъмнено е едно от определенията му. По-долу сме дали няколко описания, които съответстват на различните му значения, както те се отнасят до еволюцията на душата и отвъд.

Преди да заговорим за нивата и видовете просветление, нека разгледаме циклите, през които повечето души преминават по пътя си към просветлението.

Цикли на еволюцията на душата

Има един естествен цикъл, който настъпва при преминаването на душите през тяхното дълго еволюционно пътешествие в нисшите светове. Една Дзен поговорка предоставя начин за описването на тези цикли: „Отначало не знаеш, че не знаеш, което представлява невежество; след това знаеш, че не знаеш, което представлява смирение; след това не знаеш, че знаеш, което означава, че си спящ; след това знаеш, че знаеш, което представлява просветление.“

От психологическа гледна точка еволюцията на душата също има четири цикъла. Отначало душата спи, сънувайки, че е отделен аз, напълно сам в една враждебна вселена, и се отъждествява с материалните неща и цели. След това следва преживяване сатори, внезапно отдръпване от материалността, навярно като последица от близко до смъртта събитие, нещастен случай или заболяване, или благодарение на срещането на учител, или посещаването на духовен практически семинар. Навярно това временно просветление настъпва по време на ранните опити на душата да медитира, а после се повтаря отново след много години на ежедневна практика. След преживяването сатори целият живот и фокус на душата се променят и той или тя сега е на съзнателен духовен път. Може да има още няколко сатори епизода, но в един момент просветлението изглежда избледнява и бива заменено от така наречената фаза на затвърждаване. Това е периодът, когато всички стари модели на емоции, мисли и поведение се завръщат и младият търсач може да се обезкуражи и да си помисли, че се е върнал назад. Веднъж щом е била отворена обаче, вратата никога не се затваря и съвсем скоро младата душа се посвещава на това да израсне и еволюира. Той или тя може да се подложи на терапия, на дисциплинирана духовна практика или да следва указанията на учител в опит да изцели цялата негативност, която се издига до повърхността.

Щом душата премине този период на пречистване и очистване на стария аз, Висшият Аз започва да става по-забележим. Сега душата се стреми да изживее интегриране на различните нива и измерения на аз-а. Когато всички части и аспекти бъдат интегрирани, настъпва истинското просветление.

Често в рамките на по-големия цикъл на сатори, затвърждаване, интеграция и просветление има мини цикли. При своята работа този канал вижда диаграма или графика на еволюцията на душата за всеки клиент, с когото работи. Идеалният път на душата обикновено се състои от модел, наподобяващ стълба към небето, с елегантни извивки между всяко стъпало вместо трудни, бързи завои. Насочената нагоре част на всяко стъпало представлява периоди на бързо израстване на душата, където настъпват значими промени. Равната част на всяко стъпало представлява време на вглеждане навътре и на търпелива работа над себе си, където изглежда няма много очевидни промени.

Душите, намиращи се в бързата фаза на израстване на душата, са готови да направят значителни външни промени в живота си, докато душите, намиращи се във вътрешната фаза на израстване на душата, би трябвало да се въздържат от това да вземат важни решения във външния свят, докато не навлязат в друг период на бързо израстване на душата.

С постепенното навлизане на душата във фазата на интеграция тези цикли на бързо израстване на душата, последвани от спокоен, вътрешен период, биват приветствани като необходими стъпки по пътя. Вече няма съпротивление срещу неизбежните паузи между преживяванията на временно просветление. Когато всички фази от цикъла се приемат безусловно като част от разгръщането на еволюиращия аз, това означава, че всички части на душата са отворени за Божията Любяща Светлина. Тази безусловна любов и приемане на различните аспекти на израстването на душата са предшественик на просветлението.

Продължителността от време, необходимо за достигането на интеграция и просветление, ще е различна в зависимост от много фактори, включително свободната воля на душата, преживяванията от предишните животи и силата на желанието да се преодолеят препятствията. Никои две души не достигат просветление с едно и също темпо или по един и същ начин. Винаги има различия в продължителността и качеството на опита.

След като уточнихме това, можем да кажем, че в настоящия световен цикъл обикновено са нужни около 20 до 30 години, за да може една душа, която се е посветила на духовно израстване, да достигне високо ниво на интегрираност. Малък брой души еволюират по-бързо и могат да достигнат просветление в рамките само на 10 години, докато други изглежда може да се борят в продължение на 40 до 50 години, преди да направят стабилен и траен пробив.

Важно е да не осъждате себе си, ако пътуването ви изглежда отнема повече време от средната продължителност. Колкото повече можете да се приемате точно там, където сте, толкова по-бързо ще преодолеете съпротивлението и ще напреднете по пътя.

Какво изживяват душите, когато са напълно интегрирани? В раздела по-долу сме описали няколко нива на просветление, които душите обикновено изживяват при придвижването си по духовния път. През някои от тях може вече да сте преминали по един дълбок и енергиен начин, докато други може да разбирате интелектуално, но все още не и енергийно.

Из книгата „Интегриране на душата“ на Сал Ракели

Сал Ракели ще гостува в България от 2 до 26 октомври 2014 г. и ще проведе лекции, семинари и лични консултации в пет града в страната – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. Вижте повече в секцията „Събития“ на сайта.

Отпечатай
Изпрати на приятел
Попитай ни
Моля, изчакайте!

Изпрати на приятел

Вашето име *
Вашият email *
Email на получателя *
Лично съобщение
  Задължителни полета *
 
Моля, изчакайте!

Попитай ни

Вашето име *
Вашият email *
Относно *
Попитай *
  Задължителни полета
 *