Да бъдете в света, но да не сте от света

Да бъдете в света, но да не сте от света означава да се включвате в света и да протягате ръка на онези, на които можете да помогнете, като същевременно често се оттегляте и се грижите за себе си, когато започнете да поемате негативност. Означава, че не се отъждествявате с нещата от този свят, но уважавате онези, които са уловени в илюзии. Научавате се да разпознавате пристрастяващата природа на съвременния живот, без да се нахвърляте върху него и да обвинявате по-непросветлените души в това, че „тровят умовете на младите“ или да ги съдите по какъвто и да било друг начин. Същевременно разбирате, че повечето хора на Земята са заспали в духовно отношение. В някои случаи вашата работа е да им помогнете да се пробудят, докато в други случаи трябва да ги оставите да си спят.

В отношенията си с другите вие започвате да се държите според случая. Не може да се прилага една и съща мярка спрямо всичко. Проблемите по Земята може и да са универсални, но не  всяка душа се нуждае от един и същ подход за решаването им. Например, някои души са визуално ориентирани, докато други са слухово, а трети пък са двигателно или чувствено ориентирани. Би могло да се наложи да адаптирате подхода си на оказване на помощ в зависимост от типа човек, с когото си имате работа.

Да бъдете в света, но да не сте от света означава да оставате откъснати от драмите и травмите на ежедневния живот, без да изпадате в отричане. Това означава да не приемате нещата прекалено сериозно, като все пак изпитвате любов и състрадание към онези, които все още са уловени в тях. Вие сте били там и сте правили това. Спуснали сте се в мрака и сте били уловени в илюзиите на егото. Знаете какво е усещането за това. Ето защо ви е лесно да изпитвате състрадание към онези, които все още вярват, че целта на живота е да се трупа финансово богатство, да се колекционират „играчки“ или да се спечели чуждото одобрение.

Може да сте напътствани да бъдете силно видими като учители, лечители, съветници или хуманитарни работници или може да предпочитате да останете в сянка и безшумно да вършите каквото можете, за да помогнете на човечеството. Каквото и да правите, оставайте бдителни за недоловимите и заобиколни начини, които егото може да използва, за да ви примами отново да се отъждествите със света.

Из книгата „Интегриране на душата“ на Сал Ракели

Отпечатай
Изпрати на приятел
Попитай ни
Моля, изчакайте!

Изпрати на приятел

Вашето име *
Вашият email *
Email на получателя *
Лично съобщение
  Задължителни полета *
 
Моля, изчакайте!

Попитай ни

Вашето име *
Вашият email *
Относно *
Попитай *
  Задължителни полета
 *