Значението на кармата

Долорес Кенън: Чувала съм, че кармата е законът за равновесието, законът за причината и следствието. Ако си направил нещо лошо или си наранил някого в предишен живот, трябва по някое време да се разплатиш за това. Но също така съм чувала, че тя се отнася и до добри неща.

Клиент под регресия: Да, така стоят нещата. Законът за причината и следствието е един от основните закони, които действат повсеместно, независимо от това в коя вселена се намираш. Този закон е един от основните кармични принципи, който крепи цялата структура. Кармата касае начина, по който различните енергии си взаимодействат една с друга – понякога явявайки се причина, а понякога следствие – в сложна комбинация от движения. Това е, което изгражда кармата. Всяко нещо, всяко действие, което е било предприето, може да бъде категоризирано като „причина“, а всичко, което се случва в резултат от това, може да бъде „следствие“. Действието, което произтича, също може да бъде наречено причина за други следствия. Всичко e взаимосвързано. Като да имаш сфера, изградена от верижни връзки, и всички те да са взаимосвързани. Всяка верижна връзка е взаимосвързана с всяка друга верижна връзка в сферата. Можеш да използваш тази аналогия, за да си представиш причината и следствието и това как всички те са свързани. Това е начинът, по който кармата е свързана с всички жизнени енергии.

Д: Чувала съм да я наричат един от универсалните закони, тъй като няма начин да избегнеш кармата – трябва да я изплатиш.

К: Тя се отработва постоянно. Дори самият акт на дишане отработва карма. Независимо какво правиш, ти постоянно отработваш минала карма и твориш бъдеща карма. Това е цикълът на живота.

Д: Няма ли някакъв начин да се избегне създаването на бъдеща карма?

К: Създаването на бъдеща карма е онова, което кара вселената да продължава да съществува. Не е нужно бъдещата ти карма да е лоша карма. Като отработваш миналата си карма и правиш най-доброто, на което си способен, в настоящия си живот, бъдещата карма, която създаваш, ще бъде добра карма и ще има добри последици за бъдещия ти живот. Ти ще бъдеш в състояние да продължиш да усъвършенстваш бъдещите си животи, докато не достигнеш предела. 

Д: Има много хора, които казват, че просто искат да приключат с цялата карма. Искат да изплатят всичките си дългове и да не създават повече.

К: Когато достигнеш по-високите нива на кармата, повече не се налага да преминаваш през физически животи, за да я отработваш. Можеш да правиш това на духовния план и все така да продължаваш да напредваш към предела. Но дори когато достигнеш предела, кармата ти ще въздейства на и ще включва други вселени и изграждането на сложния гоблен на вселената. Тя не бива да се разглежда като затвор. Тя е просто естествен цикъл, през който можеш да растеш и да се развиваш, за да се превърнеш в своя върховен аз.

Д: Много хора казват, че просто не искат отново да трябва да се връщат и да правят това.

К: Те са все още незрели. Имат още много да растат през техния голям цикъл.

Д: Мисля, че в повечето случаи хората гледат на кармата по този начин: ако са наранили някого в миналото, то те трябва да платят за това сега.

К: Това е една незряла гледна точка. Това е само един от аспектите ѝ. Ако трябва да я оприличим на житейския ти цикъл: когато си дете, си мислиш, че наказанието винаги е нещо лошо, тъй като си направил нещо, което не е трябвало да правиш. По-късно осъзнаваш, че то ти е помагало да научиш какво би трябвало да правиш, за да можеш да оцелееш и да живееш добре. По-късно, когато ти се случат добри или лоши неща, разбираш, че това се дължи на някоя грешка, която си направил в миналото, и сега изживяваш последиците от грешката си – или защото това е грешка, която някой друг е направил. Когато поживееш още по-дълго и започнеш да правиш по-малко грешки, животът ти се установява в един удобен модел. Хората, които говорят за кармата като за свързана с нещо лошо, което са направили в миналото, са на етапа, на който я възприемат като наказание. Би трябвало да гледат на нея като на учебно средство, което цели да им помогне да научат нещо, да израснат и да станат по-добри. Те са все още млади в своите житейски цикли.

Д: Понякога наистина изглежда сложно. Като например, когато някой е живял добър живот, а след това умре по много насилствен начин. Никой не може да разбере защо такъв добър човек трябва да умре по този начин. Подобни неща изглеждат толкова несправедливи. 

К: Понякога, преди някой да слезе за нов житейски цикъл, той доброволно приема да премине през нещо, което изглежда несъвместимо с живота, който ще води. Тъй като доброволното преминаване през това ще му помогне да отработи огромна порция карма, за чието отработване в противен случай биха му били нужни много животи. Това не се случва, защото той бива наказан за каквото и да е конкретно нещо, което е извършил. Просто той е почувствал, че е готов да отработи огромна порция карма в концентрирана форма.

Д: Но когато се случи нещо подобно, то все пак оказва влияние върху другите хора, с които той е свързан.

К: Това е вярно, но другите хора могат да използват това като преживяване, което да им донесе израстване и от което да натрупат мъдрост.

- Из книгата „Между смърттта и живота“ на Долорес Кенън

Книгата можете да поръчате от сайта на издателството или на място с намаление. Можете да намерите книгата и в книжарниците Хеликон, Сиела, Booktrading, както и в специализираните книжаржници за езотерична литература.

Отпечатай
Изпрати на приятел
Попитай ни
Моля, изчакайте!

Изпрати на приятел

Вашето име *
Вашият email *
Email на получателя *
Лично съобщение
  Задължителни полета *
 
Моля, изчакайте!

Попитай ни

Вашето име *
Вашият email *
Относно *
Попитай *
  Задължителни полета
 *