mega888 Преодоляване на разсейването

Преодоляване на разсейването

Тъй като над 99% от човечеството е във властта на ентропичните енергии, логично е да очакваме, че над 99% от всички дейности и събития на Земята водят до увеличаване на ентропията. С други думи, почти всичко ви разсейва по вашия път на центропията (пробуждане за по-високите измерения на съзнанието).

Не казваме, че трябва да медитирате в пещера като някои йоги. Независимо къде живеете или колко спокоен е животът ви, ще има отвличащи фактори и вие трябва просто да приемете това. Неотклонното следване на идеалите и прекаленият аскетизъм могат да предизвикат много напрежение и стрес, от които се губи енергия. Ако постоянно се тревожите за всяка хапка, която поглъщате, или изпадате в ярост, защото сте минали покрай телевизор, излъчващ фалшиви новини (предупреждение: всички новини са фалшиви), значи реагирате прекалено силно на илюзиите в този свят. Да се борите с мрака, който виждате навред около себе си, е най-бързият начин да бъдете погълнати от него.

Върнете се към основното. Запитайте се: „Срещу какво се съпротивлявам?“ Първият капан, в който попадат духовно ориентираните хора, е нетърпението и разочарованието от това, че няма повече хора, които да се пробудят бързо. „Защо е такъв светът? Трябва да е ето такъв. Защо хората са жестоки и равнодушни към страданието? Те трябва да изпращат любов, състрадание и средства.“

Нашите примери са ясни илюстрации на конфликта между „така е“ и „така трябва да бъде“. Започнете, като приемете напълно и изцяло, че „нещата са такива, каквито са“. Направете го своя мантра. „Нещата са такива, каквито са.“ Да, изключително елементарно е и почти глупаво, но е истина. Нещата са такива, каквито са. Това не означава, че ще е винаги така. Това не означава, че не може да се промени. Но спрете да се борите с това, което е. Бъдете в този момент, с цялото страдание и отчаяние в него.

За повечето хора планетата Земя е трудно място. Има множество пластове от негативно обуславяне. В единия пласт са хората, които прикриват страданието и отчаянието си с търсене на всевъзможни удоволствия. Животът им е едно голямо забавление от сутрин до вечер. Погледнете увлечението по видеоигри, текстови съобщения, спортни събития, нощни клубове и барове, телевизионни състезания, мода и манекени, Холивуд и т.н. Сами по себе тези занимания не са непременно вредни, но те обикновено се превръщат в зависимости, целящи да замаскират едно дълбоко усещане за непълнота, самота или страх от вглеждане навътре.

Възможно е да сте се отказали от тези очевидни начини за отвличане на вниманието в полза на по-фините. Може би се гордеете, че гледате само „алтернативни“ медии. Това със сигурност е за предпочитане пред масовите новини, но също може да ви разсейва. Не са много алтернативните сайтове, които ви помагат да се събудите и да загърбите разсейващите фактори. Повечето от тези сайтове са отчетливо пристрастни, дори ако декларират, че са „честни и обективни“. Важно е да сте наясно какво се случва около вас и по света, но използвайте интернет като инструмент, както е бил замислен, а не за разсейване на вниманието.

Отново ще повторим – не казваме, че трябва да сте прекалено строги към себе си. Понякога бездействието е най-доброто лекарство, особено ако работата ви е стресираща и имате нужда да се отпуснете. Качествените комедии или сериали могат да са разумен избор, за да ви отърсят от мисли за нещо, което се е превърнало в мания. Знайте, че това е междинна стъпка, а не решение на проблема. 

Наблюдавайте внимателно кои дейности изострят ума и сетивата ви и кои ги притъпяват. Отбелязвайте и кои храни според вас разширяват съзнанието ви и кои го ограничават. От какво се чувствате натежали и уморени? Кое ви дава енергия? Вслушвайте се внимателно в сигналите на тялото си. Помага ли ви този човек да се чувствате енергични и подвижни? Оставя ли ви другият уморени и изцедени?

Най-трудните за преодоляване разсейвания са обичайните ви мисли. Едно трудно, но познавателно упражнение е да проследявате мислите си през деня. Колко са положителните? Колко са отрицателните? Кои се повтарят постоянно или изместват другите? Какви са натрапчивите ви мисли? Събуждате ли се посред нощ с тревога за неплатени сметки или за нещо, което сте казали на близък човек? Критични ли сте към външния си вид? В какво отношение се опитвате насила да се промените? „Защо изядох тази фунийка сладолед? Какво ми става?“

Според някои психолози, ние имаме средно около 50 000 мисли на ден. Този, който медитира, има може би само 20 000. Каква е природата на тези мисли? Ако сте като повечето хора, около 80% от тях касаят грижите за тялото или задоволяването на егото. „Какво ще ям за вечеря? Как да накарам еди-кого си да ме харесва? Какво ще кажа на началника другата седмица? Как да печеля повече от моя бизнес? Защо не мога да отслабна повече?“ Може би 20% от мислите ви са по-положителни, например: „Висша Същност, покажи ми как да помогна на моя раково болен приятел“ или „Готов съм да намеря тихо място и да общувам с моя възнесен учител и духовни водачи.“

Много са ползите от това да сте терапевт или лечител. Не само помагате на другите, но и по-лесно задържате вниманието си върху положителни мисли и чувства. Вие постоянно си напомняте с какво можете да допринесете за нечие изцеление и благополучие. Понякога, докато помагате на клиент, може да давате себе си за пример, но през повечето време изобщо не мислите за себе си. Единствената ви задача е да съдействате на човека пред вас. Постигате го, като присъствате изцяло, с пълно внимание към случващото се с другия човек във физическо, психическо и духовно отношение. Когато работите с някого, не сте склонни да се разсейвате (или поне не толкова много).

За тези от вас, които упражняват хуманни професии, съществуват някои капани и уловки. Вниманието ви може да бъде отвлечено от идеи и представи, които гласят: „Тази клиентка трябва да се излекува от рак. Толкова много работих по нея (или него).“ Помнете, че не трябва да разчитате на резултата от работата си като психотерапевт или лечител. Вие не сте там, за да спасите някого. Вашата цел е да напомните на клиента за неговото вътрешно величие и да му помогнете да обикне и приеме състоянието на нещата. Да накарате някого да заобича малкия си аз може да е най-важната крачка към изцелението. 

Със сигурност можете да помогнете на друг човек да си постави цели и да не се отклонява от тях, но вие сте само съветник, като треньорите в спорта. Треньорът по бягане не се състезава вместо спортиста, но му помага да разбере тънкостите на бягането, събира информация за съперниците, за условията на пистата и т.н. Вашата работа, ако сте терапевт или лечител, е да помагате на клиента да се отвори за по-високи перспективи, което включва и по-добро осъзнаване на блокажите и препятствията по пътя. Човек с бариери, който изцяло присъства в настоящето, ще има силата и яснотата да намери решение за преодоляване на тези бариери.

Спомнете си известната фраза на Айнщайн, с която дава определение за безумие: „Да правиш постоянно едно и също и да очакваш различни резултати.“

- Из книгата Тайните на неограничената енергия на Сал Ракели

Книгата можете да поръчате директно от сайта на издателството с намалена цена за доставка.

Отпечатай
Изпрати на приятел
Попитай ни
Моля, изчакайте!

Изпрати на приятел

Вашето име *
Вашият email *
Email на получателя *
Лично съобщение
  Задължителни полета *
 
Моля, изчакайте!

Попитай ни

Вашето име *
Вашият email *
Относно *
Попитай *
  Задължителни полета
 *