Проблемът с отричането от материалното

Религиите са отишли прекалено далеч в противоположната посока, дамгосвайки материалното като зло и подтиквайки човечеството да потисне желанието си за богатство, удоволствия и комфорт. Някои от вас са прекарали много животи в манастир или храм, където са се отказали от всичко и са станали аскети. Това може и да е имало временна стойност като помощно средство да се измъкнете от привързаността към материалното, но най-вероятно материалистичната част от вас просто е била потисната, заключена в подсъзнанието, и съзнанието не е можело да я види. Малко на брой просветлени души са успели да се освободят от чувството на егото за недостиг и загуба, което обикновено съпровожда отричането, но огромното мнозинство души просто са избутвали желанията си „в подземието“.

Повечето от вас са някъде между опитите за постигане на материално богатство и опитите да му се съпротивляват. Тук е мястото на друг ваш любим израз: „Колкото повече се съпротивляваш на нещо, толкова повече то упорства“. Докато не обикнете и не приемете напълно всички ваши аспекти, вечно ще се води вътрешна борба между онази ваша част, която иска материални удобства, и частта, която чувства, че би трябвало да минава без тях заради корумпиращата им природа, както й се струва.

Или ще обяснявате разумно, че сте над нуждата от материално богатство, и после ще прокълнете света, когато ви върне като огледало вътрешното усещане за липса. Може да опитвате да бъдете добри и великодушни хора. Ключовата дума тук е „опитвате“. Всеки път, когато опитвате да бъдете нещо, значи вярвате, че или не можете да го постигнете и правите напразни опити да имате това, което нямате, или не можете да се приемете такива, каквито сте.

Щедростта идва естествено, когато имате в сърцето си истинска любов и състрадание. Не е необходимо тя да бъде специално култивирана или пазена. Разбира се, ще трябва да се вгледате в местата вътре във вас, където сте се вкопчили в това, което имате, от страх да не го загубите, но ще трябва и да се уверите дали даването ви е искрено и произлиза от съзнанието за преливащото изобилие навсякъде около вас, или опитвате да докажете нещо на себе си или на другите.

И така, как да се отърве душата от това люшкане между двете крайности – на светското и материалното, от една страна, и на духовното – от друга? Как да се справите с ненаситното его, което все иска още! (Повече неща, повече просветление, винаги още, още и още.)

Като начало започнете да осъзнавате своето „нуждаещо се малко аз“, ако цитираме един учител. Просто наблюдавайте как това малко аз се опитва да превъзмогне своите недостатъци, като рисува картини на онова, което мисли, че сте или би трябвало да бъдете. Само гледайте как тъче илюзии от по-дълбокото усещане за пустота, което го влудява.

Превъзходен начин за преодоляване на привързаността към материалното е като оценявате това, което вече имате, и благодарите за него. Парите са неутрални. Те придобиват значението, което вие им придавате. Ако вярвате истински, че сте богати, цифрата в банковата ви сметка е без значение, защото винаги ще имате всичко, от което действително се нуждаете. Способни сте да създавате невероятна красота във и около вас, просто като изпитвате благодарност.

Сътворяването на красота, благоденствие и хармония около вас е нормално и естествено. То е част от вашето Съществуване. Не е необходимо да се стараете да създавате красота. Просто й позволете да намира естествена изява, може би чрез изкуство, музика, писане, преподаване или каквото и да било друго, което ви вълнува и вдъхновява.

Идеята, че трябва да се борите за преодоляване на ентропията, смъртността и смъртта намеква за съществуването на някаква страховита сила, която се налага да бъде превъзмогната, покорена и унищожена. Така пораждате разделение между вас и онова, което трябва да бъде превъзмогнато. А всъщност единственото, което наистина трябва да бъде превъзмогнато, е привързаността към превъзмогването и за тази цел трябва да се даде живот на чистото осъзнаване.

Ключът е осъзнаването на всички начини, по които сте привързани към материалното, без да го осъждате, заклеймявате или избягвате.

Няма да даваме дълъг списък с последствия от привързаността към материалното. Може да ги видите сами, като се вгледате в света. Нашата цел е по-скоро да ви научим, че сте необятни, творчески, духовни същества и не е нужно да разчитате на външни авторитети от какъвто и да е вид, за да създадете света, който душите ви желаят да преживеят.

В обобщение ще кажем, че в крайна сметка в материалното няма нищо нередно. Проблемът е в отъждествяването и привързването към него. Казвали сме го преди и пак ще го повтаряме.

Сега, след като хвърлихме поглед към несъответствията, съществуващи в света между „имащи“ и „нямащи“, ще дадем няколко предсказания за икономическото ви бъдеще.

Из Глава 6 „Икономическите реалности“ на книгата „Земята се пробужда.Пророчества 2012-2030 г.“

Отпечатай
Изпрати на приятел
Попитай ни
Моля, изчакайте!

Изпрати на приятел

Вашето име *
Вашият email *
Email на получателя *
Лично съобщение
  Задължителни полета *
 
Моля, изчакайте!

Попитай ни

Вашето име *
Вашият email *
Относно *
Попитай *
  Задължителни полета
 *